Conversieoptimalisatie met prijspsychologie

door dieuwertje  |  03 Maart 2016    reacties  0 reacties  |  Reageer

 – ‘Kopen, kopen, door anders te kijken’ – 

Blue Monday. Ook wel de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Dat heeft dan weer te maken met goede voornemens in het nieuwe jaar. We hebben gefaald. Al binnen drie weken. Afgelopen maandag kwam statistisch het schuldgevoel – wereldwijd – groots om de hoek kijken.

 

Ik durf het luidkeels toe te geven: mijn goede voornemens heb ik al uit het raam gekieperd! En wees eens eerlijk, heb jij al een rondje sporten laten afweten of genipt aan dat glaasje – verboden – wijn?

 

 

Eén van de meest gehoorde voornemens naast afvallen, minder drinken en stoppen met roken is ‘beter omgaan met geld’.

 

Aan de hand van enkele interessante verleidingstechnieken–gebaseerd op prijs- ga ik je helpen bewustzijn te creëren in de wondere wereld van de euro. Het zal je enerzijds helpen niet (wéér) in de val te lopen tijdens de uitverkoop in de stad, anderzijds kun je de tips zakelijk juist toepassen om de conversie te optimaliseren!

 

 

‘Kijken, kijken, niet kopen’

Aangezien we in een week zitten met temperaturen waar we niet blij van worden, wil ik je vragen terug te denken aan een heerlijke, tropische vakantie. Jij, op een idyllisch plekje met veel zon, een graad of 30 en de blote voeten in het zand. Na een zalige stranddag struin je langs een leuk marktje met overbodige en oerlelijke souvenirs. Je twijfelt: ‘Zal ik…’

 

Ineens hoor je ‘Kijken, kijken, niet kopen.’ Ik durf te stellen dat vrijwel iedereen tijdens een vakantie die gebrekkige opmerking heeft gehoord. Geldt dat ook voor jou?

 

Nederlanders hebben een stempel gekregen gierig te zijn. Maar leuk vinden wij die opmerking niet. Laten we ’omdenken’. Hoe zorg je voor  ‘Kopen, kopen, na anders te kijken?’

 

Dat kan door een sprankje magie te gebruiken. Het woord ‘gratis’ heeft een magische effect op het brein. Het zit in ons systeem om op tilt te slaan zodra we het woord ‘gratis’ horen of zien. Onze hebzucht overvalt ons en het enige dat je denkt, is ‘hebben, hebben, hebben.’ Geen enkele prijs bereikt dat effect in onze hersenen.

 

Zakelijk kun je dit op verschillende manieren makkelijk toepassen. Een goed voorbeeld is de 2 + 1 gratis actie. We kopen massaal drie tandpasta’s, want dit ‘koopje’ kun je niet laten liggen. Een ander advies is om de waarde te benoemen, zoals je in het voorbeeld kunt zien.

 

 

De tijd vliegt, het geld ook…

Als je iets moet betalen, wordt het pijncentrum in het brein geactiveerd. Dit noemen we Pain of Direct Paying. Helaas ontkomen we niet aan betalen, aan alles hangt een prijskaartje. Maar hoe kun je de pijn van betalen verminderen?

 

We voelen meer pijn als we geld echt uit onze portemonnee zien gaan. Mijn advies: gebruik een pinpas of creditcard, dan voel je de pijn minder. Let wel op dat je bedrogen uit kan komen aan het einde van de maand!

 

Een andere manier is: pijn lijden. Als je beseft wat je portemonnee uit gaat, leer je beseffen wat dit voor consequenties heeft. De weg is minder makkelijk, maar wél effectiever!

 

Vergeet niet dat wanneer je een prijs communiceert zonder euroteken (€) dat meer converteert dan de prijs mét euroteken. Een andere, oude truc is de prijs afronden naar ,9. Een prijs die eindigt op een 9 verkoopt volgens onderzoek nog steeds beter dan afrondingen op andere getallen.

 

 

Trossen los en anker uit!

Het Anchoring Effect heeft invloed op aankoopbeslissingen. Het heeft een onbewuste neiging om waarde te hechten aan de eerste informatie die we krijgen. De eerste informatie vormt het uitgangspunt (het anker) voor toekomstige beslissingen. Het heeft met name zin voor mensen die niet goed bekend zijn met de productprijzen. Dan zal diegene zich nog sterker laten leiden door de ankerwaarde. 

 

Met behulp van het Anchoring Effect optimaliseer je jouw conversie. Bijvoorbeeld: plaats het duurste product vooraan in het overzicht. Deze vormt het prijsanker. Doordat het duurste product de ankerwaarde is, lijken andere producten voordeliger. Iedereen houdt natuurlijk van een voordelige aankoop. Hierdoor is de klant sneller geneigd iets te bestellen.

 

Geld! We vinden geld allemaal belangrijk. Het zorgt ervoor dat we een dak boven ons hoofd hebben met een gevulde koelkast. Leuke uitjes kunnen bekostigen met familie en vrienden en die tropische reis kunnen maken. Maar is geld soms een illusie? Met de verleidingstechniek ‘Money Illusion’ heb je de neiging om je te concentreren op de nominale waarde van geld in plaats van de waarde te lezen in termen van koopkracht.

 

Stel, je verdient € 5.000,- en je krijgt een salarisverhoging van 2%. Je nieuwe salaris wordt maar liefst € 5.100,-. Je springt een gat in de lucht. De inflatie is echter 3%. Eigenlijk betekent dit dus dat je €4.947,- overhoudt. Wij staren ons allemaal blind op die verhoging. En juist dát is het verschil tussen de waarneming en de werkelijkheid.

 

Staar je dus niet blind op die salarisverhoging. En houd de andere verleidingstechnieken in de gaten. Dan zou het zo maar kunnen dat jij ook een goed voornemen kan afstrepen in dit jaar!

 

 

Geschreven door Sabine Stam - OMG
Enthousiast. Spring-in-t-veld. Eigenwijs. Zuid(elijk)-Afrika. Nieuwsgierig. Wijn. Sporten (niet te vaak). Bourgondisch. Surfen. Schrijven. Zee. Houdt van vliegvelden. Grootste passie is reizen(inclusief de files tussen Rotterdam en Utrecht).

Geef jouw
reactie op twitter

Volg ons op twitter

Meld je aan voor de
gratis nieuwsbrief

Lees hier de mening van onze columnisten over online marketing…
Lees verder

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie
SLUIT