[Onderzoek] Live radio domineert audiodag

door Redactie  |  13 Oktober 2017    reacties  0 reacties  |  Reageer

 


Het luistervolume vertoont over de dag heen een specifiek patroon. Uit de meest recente versie van het Audio Distributie Onderzoek (ADO) van Stichting NLO, blijkt evenwel dat live radio de dominante audiovorm is, zowel overdag als in de avond- en nachtelijke uren.


Live radio heeft overdag een aandeel van meer dan 80 procent. ADO is uitgevoerd door GfK onder ruim 5300 respondenten van 13 jaar en ouder.


De helft van het dagelijkse luistervolume bevindt zich in het tijdvak van 09.00 tot 16.00 uur. Het aandeel live radio is in deze uren 80 procent. De radio/stereo-installatie en de autoradio zijn dan de meest gebruikte apparaten.


In de ochtendspits van 06.00 tot 09.00 uur is het luistervolume voor 87 procent toe te schrijven aan het luisteren naar live radio. Het aandeel van de autoradio is dan 22 procent.


In de avondspits - 16.00 tot 19.00 uur - heeft live radio een aandeel van de audiotaart van 75 procent. Voor de autoradio is de avondspits, na de ochtendspits, het tweede belangrijke tijdvak met een gebruikersaandeel van 19 procent. 


In de avonduren verschuift het luisteren iets meer naar eigen muziek en andere online muziekdiensten en worden de smartphone en de computer meer gebruikt als luister-device. Live radioluisteren blijft echter ook dan dominant in omvang en aandeel.


De dagpatronen en de omvang van live radioluisteren zijn ook terug te zien in de distributie van het radiosignaal. Door het aanbod en het gebruik van verschillende distributiekanalen (zoals FM, DAB+ en internet) realiseert live radio gedurende de hele dag een dominante positie. Overdag en ’s avonds gebeurt dat vooral via FM, maar ’s avonds zorgt internet voor ruim 25  procent van de radiodistributie.


www.nationaalluisteronderzoek.nl
 

Geef jouw
reactie op twitter

Volg ons op twitter

Meld je aan voor de
gratis nieuwsbrief

Lees hier de mening van onze columnisten over online marketing…
Lees verder

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie
SLUIT